Indiska kläder

De indiska kläderna är, som bekant, inte särskilt lika de vi bär i Sverige eller i västvärlden. Här läggs ett starkare fokus på tyger och material, där silke anses vara det mest eleganta. Andra skillnader vi märker är färgerna – kläderna i Indien är ofta väldigt färgstarka. Något annat som kan noteras är de tydliga skillnaderna mellan könen. Här ska kvinnorna bära en viss typ av plagg och männen en annan typ.

Kläder för män

Det var inte särskilt längesen som skjortor och byxor accepterades som traditionell indisk klädsel av regeringen. Även om en del har börjat bära detta, är det fortfarande vanligare att se de mer traditionella plaggen bäras.

De traditionella plaggen är många, och bärs av olika människor vid olika tillfällen. Är du till exempel en man som bor ute på landet, är det troligt att du bär en så kallad Dhoti. Ska du ut på någon tillställning på kvällen bär du kanske en Bandghala, som är ett mer formellt plagg. Plaggen är många – gemensamt för de flesta är att de är långa och ofta täcker hela kroppen, förutom händer och ansikte.

Kläder för kvinnor

Vilka kläder du bär som kvinna i Indien, beror i hög grad på från vilken del av landet du kommer ifrån. Plaggen varierar dels med den lokala kulturen, men också med religionen och klimatet.

indiska-klader

Det kanske mest utbredda plagget, åtminstone i de norra och de östra delarna av Indien, är så kallade Saris. En ”Sari” är en slags lång kjol som kan varieras många olika färger och tyger. Ofta är de dessutom utsmyckade med eleganta mönster och detaljer.  I övrigt är det just ofta långa kjolar och klänningar som är vanligt bland de indiska kvinnorna att bära. Idag klär sig många kvinnor i landet lite mer modernt. Även då är långa kjolar dock ett vanligt inslag.

Kläder för barn

Idag är det vanligt att barn och yngre vuxna bär västerländska kläder – särskilt bland männen. Ofta kan det vara jeans och någon skjorta eller t-shirt. Indien är ett stort land, och hur barnen klär sig beror på mycket på vilken region i landet de lever i. Bor man långt ute på landsbygden, är det mer ovanligt att man bär västerländska kläder som barn eller yngre vuxen. Ett plagg som är vanligt bland flickor att bära är Lehenga. Lehenga är en typ av kjol som är lång, broderad och utsmyckad med många olika detaljer och mönster.