Indisk kultur

Indisk kultur – färgstarka kläder, glitter, glans och en enorm filmindustri. Många saker kommer till minnet när man tänker på den indiska kulturen. Något som är särskilt uppmärksammat världen över är landets mat. Idag kan man i de flesta städer, åtminstone de som är lite större, äta indisk mat ute på restaurang. I den här texten kommer du att kunna läsa om indisk film, musik, festivaler, högtider och dans.

Film och musik

Begreppet ”Bollywood” känner nog de flesta igen. Faktum är att Indien faktiskt är det land som producerar flest filmer i hela världen. Bollywood slår alltså Hollywod när det kommer till antalet släppta och inspelade filmer. Filmer som producerats just i Bollywood ökar nu i popularitet över hela världen – kanske främst på grund av en ökad migration från landet.

indisk-dans

Det är inte bara film som är stort i Indien. Även musiken är en viktig del av landets kultur. Traditionellt sett har man lyssnat på mer klassisk indisk musik och folkmusik. Idag är det troligtvis vanligare, åtminstone bland de yngre, att man lyssnar på indisk pop.

Högtider och festivaler

Indien är ett land med många olika högtider och festivaler. Kanske beror det på att många indier har olika religioner, samtidigt som de olika religionerna lyckas harmonisera med varandra. De flesta är hinduer – men här finns även många muslimer och en del kristna.

Den högtid och festival som troligen är störst i landet, Diwali, är kopplat till hinduismen. Diwali är en högtid fylld med fyrverkerier, sång och dans. En annan stor festival kallas för Holi, även känd som ”färgernas festival”. Under Holi kastar man färg på varandra – vissa fyller ballonger med färg, medan andra skjuter ut färgen med hjälp av vattenpistoler.

Indisk dans

I Indien utövar man många olika typer av danser, varav de flesta anses vara klassiska danser eller folkdanser. Här kan man se ganska stora skillnader i danserna beroende på var i landet man befinner sig. Ett exempel på en indisk dansgenre är Bharatanatyam, som har anor ända till 1000 år f.Kr. Traditionellt sett har Bharatanatyam utövats av kvinnor, som dansar solo. Den här genren, och andra klassiska dansstilar, har dock förtryckts genom tiderna, inte minst under den tid Indien styrdes av Storbritannien.

I övrigt finns, som tidigare nämnt, starka regionala skillnader. Varje provins har sin ”egen” genre. Exempel på detta är Bedara Vesha och Dollu Kunitha (Karnataka), Thirayattam och Theyyam (Kerala) och Garba, Gagari, Ghodakhund & Dandiya (Gujarat).